Italiensk cembalo

Læs om de forskellige instrumenter jeg tilbyder:
italiensk cembalo, flamsk cembalo, fransk cembalo, dansk cembalo og lille clavichord.

Lille italiensk cembalo

Dette charmerende instrument, som har jeg designet, er baseret på et originalinstrument fra den florentinske skole for cembalobygning. Originalen har omfanget C/E – c”’ og har været jernbestrenget, hvilket giver en lidt blødere og mere syngende klang end de messingstrenge, som de italienske instrumenter ellers er kendt for.

Klaviatur af buksbom på italiensk cembalo

Hvis man ønsker et helt enkelt instrument kan jeg tilbyde et lille italiensk instrument med omfanget C/E-c”’ og kun eet sæt strenge (8′). Jeg har valgt at følge originalens brug af jernstrenge, der giver en blødere men stadig meget “italiensk klang”, men med lidt bredere anvendelsesmuligheder. Det forbillede jeg anvender er bygget af Antonio Migliai, der arbejdede omkring år 1700 i Firenze. Originalen er placeret i en dekoreret ydre kasse, der også bærer et låg.

Selve instrumentets mål er meget beherskede (længde.: 172cm, bredde: 70cm, højde 16cm og vægt: 16 kg), men tag ikke fejl: der er ikke tale om et minicembalo eller “cembalino”, men om et rigtigt cembalo – blot af begrænset størrelse og med en forbløffende præsens og en fin bas. Selvom det kun har eet sæt strenge oplever mange musikere, at det er alt rigeligt og at der er mange klangmuligheder at udforske. Dette skyldes bla. de meget lange plektre som er mulige med kun eet register.

Indre konstruktion under opbygning.
Italiensk cembalo under konstruktion. Klaviatur af buksbom og valnød. Kasse af ahorn.

Dets umiddelbare og charmerende kvaliteter kan høres i indspilningen herunder, foretaget af cembalisten Gilbert Martinez (2023).


Specifikationer
Efter Migliai ca. 1680: 1 x 8′, C/E-c”’ (45 taster), længde: 172-182cm. Jernstrenget. a’ 415-466Hz. Vægt 16 kg.
eller med kromatisk omfang: C-c”’, H’-c”’ eller C-d”’, længde: 190-210cm. Transponering er mulig.
Instrumentet kan også bygges med 2 x 8′ eller 8’+4′ eller som et tomanuals instrument (som originalen) med 2 x 8′ + 4′.
Kassen bygges som et “indre” instrument af ahorn eller cypres uden låg. Ydre dekoreret kasse med låg er en mulighed. Tastatur af dansk buksbom (fra den oprindelige have på Frederiksborg slot!) med overtangenter af valnød eller andet materiale efter aftale. Her er instrumentet vist med et meget enkelt stel, men et typisk italiensk stel er også en mulighed
Instrumentet er dimensioneret til jernstrenge, hvilket giver en blødere og mere syngende klang end de messingstrenge som italienske cembaloer normalt er kendt for.

Stort italiensk continuocembalo

Hvis man ønsker et større omfang og et instrument med mere bas tilbyder jeg at bygge et stort instrument efter italienske forbillede. Kassen bygges med låg og dekoration og klaviaturet rækker helt ned til CC (16 fods C). Det kan bygges med to eller tre sæt 8′-strenge eller 2 x 8′ + 4′. Instrumentet er målrettet continuospil. Forbillederne for dette instrument er instrumenter af Giusti og Mondini ca. 1700-1750.

Specifikation:
2 x 8′, 3 x 8′ eller 2 x 8′ + 4′, længde 260-270cm. Messingbestrenget.
omfang: CC/EE – c”’ (kort oktav, 57 taster) eller andet omfang efter aftale. Instrumentet går en oktav dybere ned end C/E-omfanget. Messingbestrenget. Det kan også bygges som et tomanualsinstrument.
Transponering 415/440.
Kasse af poppel eller lind med indsats af cypres eller ahorn.
Tastatur af buksbom med overtangenter af valnød eller andre materialer efter aftale.